winteronderhoud-vijver

Winteronderhoud-vijver
In de winter zijn er een aantal zaken waar u aan kunt denken om uw vijver zo vitaal mogelijk te houden. Plantresten en ingewaaid blad verwijderen is nodig om te voorkomen dat de dode materialen gaan rotten op de bodem van uw vijver. De kans vergroot dat uw vijver meer algengroei krijgt met het gevolg dat de groei van uw vijverplanten in het voorjaar zal stagneren. Zodra er blad in de vijver valt kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen met een schepnet. Het spannen van een afdeknet is ook een mogelijkheid. Het afdeknet beschermt de vissen tegen diverse roofdieren.

Test ook de waterwaarden, vaak blijkt dat het water in de winter niet meer is balans en verzuurt. Door de toevoeging van maërl aan uw vijver kunt u het verschil compenseren.

De vissen in de vijver worden naarmate het kouder wordt trager. U kunt de vissen blijven voeren met wintervoer. Dit wintervoer is licht verteerbaar en zorgt dat de groei van de vissen niet direct stagneert. Voeren heeft geen zin meer als de temperatuur onder de 6 graden daalt. De vissen zijn dan inactief en hebben geen eetbehoeften meer. Sommige vissoorten zullen eerder de eetbehoeften verliezen dan anderen. Een voorbeeld is de steur, deze vis komt van nature uit een kouder gebied en zal daarom ook langer voedsel tot zich nemen. Wanneer temperatuur in het geheel onder de 0 graden blijft kunt u het beste helemaal niet meer voeren. De vis is een koudbloedig dier en gaat in een soort winterslaap waardoor zijn lichaam veel minder energie nodig heeft. Het is zeer belangrijk dat de vissen voldoende vetreserves op hebben gebouwd om de winter door te komen.

In de winter verandert niet alleen het plantenleven in uw tuin maar ook in uw vijver. De meeste planten groeien niet meer en andere planten sterven af. Deze planten geven dus het gewenste zuurstofgehalte niet meer af aan het water, bladeren en afgestorven plantenresten veroorzaken rottingsgassen die het zuurstof verdringen. Een zuurstofarme vijver is een probleem voor uw vissen en al het andere leven dat in het voorjaar weer zo belangrijk is voor uw waterkwaliteit. Het effect wordt verergerd wanneer er een ijslaag over de vijver komt te liggen.
Breng een beluchtingspompje met een beluchtingsteen aan om te voorkomen dat de vijver dicht vriest. Hak nooit een wak in het ijs omdat dit sterke trillingen geeft in het water, vissen kunnen sterven aan stress of schade aan de zwemblaas. Wel is het verstandig om de sneeuw te verwijderen van het ijs, dit om het assimilatie proces van de waterplanten niet helemaal stil te laten vallen. Voor de rest is het verstandig u vijver zoveel mogelijk met rust te laten, zeker bij lage temperaturen

Als u de hiervoor genoemde punten handhaaft komt uw vijver zo vitaal mogelijk de winter door, zodat u in het voorjaar weer volop kunt genieten van u vijver.

                                   Kooiweg 3                       5151BG                      Drunen                         Algemene voorwaarden

              Blijbuiten.nl is onderdeel van Hoveniersbedrijf van Oorschot | KVK: 18049623 | BTWnr: NL809113004B.01 | IBAN: NL02RABO0162620810